marți, 29 ianuarie 2008

Psalmii

In cap.I versetele 1,2,3 se enumera trei situatii generale:necredincios, pacatos si ucigas care nu sunt placute Domnului.

Deci cel ce "n'a umblat in sfatul necredinciosilor
si cu pacatosii'n cale nu a stat
si pe scaunul ucigasilor n'a sezut" este fericit si v-a duce o viata linistita aparata de greutatile care ii vor aparea in cale si mai ales v-a fi ferit de furia lui Dumnezeu.

Prin "necredincios" se intelege cel ce traieste pentru nimic, are o viata invizibila, nu are niciun scop, nu crede in Dumnezeu, cu toate ca ii datoreaza in primul rand viata.

Oare pentru ce ne nastem si pentru ce traim? daca nu ne rugam si nu aducem multumiri Domnului Dumnezeu care ne-a creat si ne-a dat viata.

Urmeaza cuvantul"pacatos"care sugereaza in vorbirea de zi cu zi cel ce face pacate, cel ce nu asculta de cuvintele Domnului de legile lui, cel ce se inchina la idoli cu toate ca Dumnezeu este unul singur si a demonstrat puterea Lui, de la scoaterea evreilor din Egipt si pana in zilele noastre, si tot refuzam sa ne incredem in El asa cum ai facut-o si evreii de nenumarate ori cand erau condusi de Moise in drumul lor catre tara promisa.

"Ucigasii", reprezinta cei ce iau viata cuiva fara drept, ca dreptul de a lua viata il are numai Dumnezeul care a creat pe om.Acestia incalca si una din cele 10 porunci date de El:"sa nu ucizi"
de aceea acesti ucigasi sunt si necredinciosi deoarece nu cred in El si pacatosi deoarece ei incalca una din cele 10 porunci.

Urmeaza enuntarea de "barbat" prin care se intelege si femeia fiindca este una si aceeasi natuta umana.Ea este facuta din barbat din "una din coastele lui"(Geneza 2:21) deaceea intelegem aici si enuntarea ei.

Se adauga starea de spirit "fericit barbatul"(Psalmii 1:1) deoarece acesta isi gaseste fericirea,bucuria, implinirea prin faptul ca slujeste Domnului ziua si noaptea si de aceea i se face comparatia cu un pom roditor, asezat int-unul dintre cele mai bune locuri de pe pamant "langa un izvor de apa"(Psalmii 1:3)

Rodul acesta devreme exprima rasplatirea lui Dumnezeu pentru cugetarea omului la legea Lui ziua si noaptea.Prin rod se intelege bucuria, sanatatea, fericirea sufleteasca pe care acesta le primeste drept rasplata credintei lui nemarginita in Dumnezeu.

Dumnezeu ii garanteaza aceluia care cugeta la legea Lui, ziua si noaptea, nu i se vor vestejii frunzele si tot ce incepe duce la bun sfarsit(Ps 1:3) Frunzele verzi adica contrare aici vestedului reprezinta sanatatea pe care o v-a avea omul. Si oare sanatatea nu este cel mai de pret lucru pe care il avem? deoarece daca avem sanatate, avem si putere de lucru si putem realiza tot ce ne dorim"(Marcu 11:23-24)

update: Deasemenea nu putem sa ignoram locul acestuia care nu este unul la intamlare, ci unul special ales pentru cei ce slujesc Domnului,Cum am precizat mai sus cu 2 alineate asezat int-unul dintre cele mai bune locuri de pe pamant "langa un izvor de apa"(Psalmii 1:3)

"langa un izvor cu apa" este plin de semnificatii, deoarece:
1.apa reprezinta principala sursa de mentinere a vietii.
Fara apa putem trai?
2.apa reprezinta principalul element care duce la dezvoltarea vegetatiei, din care omul isi procura hrana.
Fara apa cresc plantele?
3.apa reprezinta curatenia, atat in sensul propriu cat si in cel figurat.
4.izvorul semnifica miscarea continua a apei care curge si nu poate fi oprit, asa cum curg anii omului si nimeni nu-i poate opri in loc.

Dar credeti ca Dumnezeu nu poate face posibil ca lucrurile astea sa fie existente fara apa?Sunt convins ca da.Dar trebuie sa credem ca asa cum s-a gandit El de la inceput ca trebuie sa fie , asa a fost si v-a fi si cei care se incred in El si respecta legile date de acesta vor traii o viata linistita si lipsita de pericole.

Nu trebuie sa-L subestimam pe Domnul Dumnezeu pentru-ca asa cum a creat poate sa si distruga, si e suficient sa intrerupa curgerea apei care v-a provoca seceta.

Asta ne dorim?Sunt sigur ca nu.De aceea sarcina noastra a muritorilor este aceea de a ne ruga si de a multumii continuu Domnului nostru pentru ce ne-a dat si mai ales pentru sanatate fiindca daca avem sanatate avem si putere de lucru.

Niciun comentariu: