miercuri, 30 ianuarie 2008

Iov

In Iov este mentionat pentru prima data numele "Satana".

Binenteles multi vor spune: dar l-am intalnit si in Facerea cand i-a zis femeii sa manance din pomul interzis (Facerea 3:1-4). Reamintesc ca aici era "sarpele", deci nu s-a folosit numele Satana.Exista fara indoiala legatura dintre sarpe si Satana care este una si aceeasi, pentru ca el l-a impins pe om la pacat.

Este un pacat pe care ni-l asumam cu totii de la Adam si Eva si pana in zilele noastre, deaceea trebuie sa alegem calea cea dreapta si sa nu ne lasam impinsi in pacat de cel viclean care nu este altcineva decat Satana.

Taria pentru a alege si a pastra calea cea dreapta nu este altceva decat credinta in Dumnezeu care ne v-a intarii inimile ca sa nu ne lasam pacaliti de Satana.Deaceea trebuie sa-i multumim in fiecare clipa pentru ca existam.

Asa s'a intamplat si cu omul Iov, care "era fara prihana curat la suflet" care se temea de Dumnezeu (Iov 1:1)

Acesta avea 7 fii si 3 fice, averi impresionante oi, camile boi, magarite si multi slujitori, pe care acesta le-a realizat cu timpul pentru ca se incredea in Domnul.Si daca recitim ce am scris in Psalmii, ca cel ce nu este rau, pacatos si ucigas acesta rodeste devreme.In situatia lui Iov roadele sunt averile pe care acesta le are.

Dumnezeu il iubea pe Iov pentru ca acesta era un om credincios.Satana vine la Dumnezeu in timp ce El era cu fii lui (ingerii) (Iov 1:6).De aici intelegem ca si Satana era in cer impreuna cu ingerii.

Satana ii spune lui Dumnezeu ca Iov se increde in El numai pentru simplu fapt ca este bogat si ca ii datoreaza totul Lui ca sa-l apere si sa-si pastreze averile, nicidecum ca acesta crede intr-adevar in Domnul, si cere permisiunea sa-i dovedeasca ca asa este.

Dumnezeu ii da permisiunea Satanei sa mearga sa-i ia averile numai "asupra lui sa nu intinda mana"(Iov 1:12)

Satana ii ia lui Iov prin diferite metode toate averile in timp ce el statea cu fii si ficele la masa mancand si band vin.Numai cate un slujitor care era insarcinat cu grija uneia din turme scapa cu viata ca sa-i spuna lui Iov ce s-a intampla.

Toate acestea Iov le-a acceptat pentru ca zice el "gol am iesit din pantecele mamei mele,si gol ma voi intoarce in sanul pamantului" (Iov 1:21) Lucru adevarat pentru ca toti ne nastem goi, adica fara nimic si incepem sa agonisim prin credinta in Dumnezeu.Scopul credintei nu este acesta de a agonisi cat mai mult, ci aceasta reprezinta rasplata pe care ne-o da Domnul.

Toate aceste incercari indreptate impotriva lui Iov de catre Satana au esuat pentru ca nu s-a obtinut rezultatul asteptat si acesta nu a pacatuit.

Satana cere permisiunea lui Dumnezeu inca o data sa-I demonstreze ca daca ii ia si viata lui Iov acesta se v-a intoarce impotriva Lui.Dumnezeu ii raspunde Satanei "iata, ti-l dau pe mana:numai cruta-i viata"(Iov 2:6)

Satana "a lovit pe Iov cu o buba rea din talpa piciorului pana in crestetul capului"(Iov 2:7) dar Iov nu si-a pierdut credinta in Dumnezeu.

Se observa iar ca Satana se foloseste de trupul femeii ca sa-l aduca pe barbat la pacat."Nevasta-sa i-a zis:tu ramai neclintit in neprihanirea ta.Bleastama pe Dumnezeu, si mori"(Iov 2:9) Deci iar este folosita femeia ca si in Facerea cand l-a ispitit pe barbat, mancand din pomul interzis.Cred ca femeia este unealta folosita, finta slaba, sensibila , lipsita de putere, pe care Satana o intrebuinteaza la ducerea barbatului la pierzanie.

In toate tinuturile s-a auzit de necazurile lui Iov, asa ca 3 prieteni a acestuia au venit la el.Este vorba de Elifaz, Bildad si Tofar fiecare din tinuturi diferite.(Iov 2:11)

Urmeaza cuvantarile rostite de acestia care tind sa-l invinovateasca pe Iov de un pacat savarsit, lucru total fals, deoarece acestia cred ca Dumnezeu nu i-a adus degeaba acestuia toate necazurile cazute asupra lui.

Raspunsul lui Iov are totdeauna aceeasi substanta de nevinovatie, deoarece acesta stie sigur ca nu a gresit cu nimica impotriva lui Dumnezeu.Acesta sustine cu tarie acest lucru, ca este fara vina in fata Domnului, dar cei 3 prieteni a lui nu cred ca Dumnezeu l-ar fi indepartat de la fata Lui degeaba.

Toate aceste presiuni indreptate de cei trei asupra psihicului lui Iov nu a dus la schimbarea deciziei de nevinovatie a acestuia.Cu toate acestea el nu vorbeste de rau pe Domnul.

Oare exista astazi cineva care are taria lui Iov de a stapanii furia? Acest lucru poate fi obtinut prin credinta in Dumnezeu, credinta nemasurata, pe care o are Iov, si o putem avea si noi.

Este greu in a ne ruga lui Dumnezeu?

Pentru unii este mai usor sa-L paraseasca decat sa indure toate necazurile care l-au lovit pe Iov.Dar acesta nu face parte din grupul celor care parasesc pe Domnul, ci este inzestrat cu credinta in Dumnezeu incat toate incercarile celui rau esueaza.

In capitolul 38-41 din Iov este prezentat raspunsul lui Dumnezeu care isi descrie puterile dandu-i de inteles lui Iov ca el nu este decat un om si ca el nu ar fii putut face toate aceste minuni pe care Domnul le-a facut.Lucru adevarat, dar toate aceste nu au dus la schimbarea deciziei lui Iov de a pleda nevinovat in fata Judecatorului stiind ca toate necazurile care s-au abatut asupra lui, au fost fara motiv.

Si cine are curajul de a contrazice pe Dumnezeu?Iov a avut acest curaj deoarece acesta stia sigur ca a urmat caile Domnului.De aceea cand stim sigur ca nu am gresit trebuie sa ne aparam si sa nu avem niciun dubiu.

In capitolul 42 din Iov este prezentata iertarea lui Iov si acuzarea celor 3 prieteni a lui care au incercat sa-i schimbe decizia."Mania Mea S'a aprins impotriva ta si impotriva celor doi prieteni ai tai, pentruca n'ati vorbit asa de drept de Mine, cum a vorbit robul Meu Iov"(Iov 42:7)


Daca Satana a avut scop de a-I demonstra lui Dumnezeu ca Iov se v-a razvrati impotriva Lui daca acesta pierde averea si trupul, acestea nu s-au intamplat.Am spus trupul pentru ca viata nu s-ar potrivi deoarece acesta nu si-a pierdut viata,suflarea ci trupul care a fost lovit cu bube.Si chiar daca cei 3 prieteni au incercat fara prisos de a-i schimba decizia, Iov nu a renuntat nicio clipa la Dumnezeu, fiind intarit de credinta lui nemarginita in El.

In final Iov a primit de la Dumnezeu indoit ce a avut(Iov 42:12)

Iov a murit la 140 ani.

Niciun comentariu: