duminică, 28 septembrie 2008

Avertizare pentru cei ce leapada cuvantul Domnului.

In Isaia capitolul 30:1 gasim infricosatorul "Vai" care ne avertizeaza de cei ce nu pazesc cuvintele Domnului. Acest "Vai" nu este pus la intamplare ci imprima in mintile noastre, a celor ce citim din Cuvantul Domnului un sentiment de ingrijorare dar in acelasi timp de trezire si reintoarcere la credinta.

"Vai, - zice Domnul - de copiii răzvrătiţi, care iau hotărâri fără Mine, fac legăminte care nu vin din Duhul Meu, şi îngrămădesc astfel păcat peste păcat!" (Isaia 30:1)


Pentru a evidentia si mai tare aceasta indreptare a sufletelor noastre in nestire spre pierzanie Sfanta Biblie foloseste o comparatie simpla pe care oricine o poate intelege. In aceasta comparatie se folosesc cuvinte simple pentru oameni obisnuiti, din care reiese foarte clar unde ne indreptam si ce patim daca mergem spre pierzanie.

"De aceea aşa vorbeşte Sfântul lui Israel: "Fiindcă lepădaţi cuvântul acesta, şi vă încredeţi în silnicie şi vicleşuguri, şi vă sprijiniţi pe ele,

de aceea nelegiuirea aceasta va fi pentru voi ca spărtura unui zid înalt, care, spărgându-se, ameninţă să cadă, şi a cărui prăbuşire vine deodată, într-o clipă:


îl sfărâmă cum se sfărâmă un vas de pământ, care se sfărâmă fără nici o milă, şi din ale cărui sfărâmături nu mai rămâne nici un ciob măcar, cu care să iei foc din vatră, sau să scoţi apă din fântână." (Isaia 30:12-14)

Poporul Lui Israel care formeaza un intreg este comparat cu un vas de pamant care este util in casa omului fara de care nu poti sa te folosesti cu usurinta de cele necesare traiului.

Dar atunci cand poporul lui Israel leapada cuvantul Domnului respectiv atunci cand vasul este spart nu mai este util la nimica si nimeni nu va mai avea nevoie de el.

Nu la intamplare poprul lui Israel este comparat cu un vas de pamant. Acest vas de pamant nu este inzestrat cu ratiune precum oamenii lucru foarte important de remarcat. Acesti oameni care leapada cuvantul lui Dumnezeu sunt ca niste lucruri fara ratiune fara judecata care merg orbi pe drumul spre pierzanie care este mai lat decat drumul spre cunoasterea de adevar.

Ne intoarcem iar la Geneza 2:7 "Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu." unde observam ca ambele lucruri omul si vasul sunt fabricate din acelasi material: pamant

Din acest verset reiese clar urmatorul lucru: cu toate ca omul este inzestrat cu ratiune adica poate judeca, el merge orb spre pacat. Cand am folosit cuvantul om ma refer de fapt la tot poporul lui Israel.

Care este cocluzia acestei idei de incapatanare prosteasca a noastra si refuzul de a accepta adevarul?
Raspunsul il gasim in Isaia 30:15

"Asa zice Domnul, Sfantul lui Israel:
- Cand te vei intoarce si vei suspina,atunci te vei mantui;
si vei cunoaste unde ai fost
atunci cand iti puneai nadejdea in cele zadarnice.
Atunci desarta vi s'a facut taria,
dar n'ati vrut sa luati seama"

Esenta acestui verset este urmatoarea: Va fi prea tarziu cand te vei trezii din prostia ta si vei concluziona ca drumul tau spre realizarea ta care era de fapt pierzanie nu a fost decat o pierdere de vreme.

Gasim aicea daca vreti un fel de "fata Morgana" spre care mergem nestiutori fara sa ascultam cuvintele Domnului care incearca sa ne ajute si sa ne indrepte pasii, dar in incapatanarea noastra continuam sa mergem irationali ca niste simple obiecte( vasul de pamant) spre nimic spre minciuna.

Dupa toate aceste incapatanari ale omului de a deschide ochii mintii spre Calea Adevarului Dumnezeu il va ajuta pentru ca este milostiv.

"Si cu toate ca Domnul va va da paine necazului
si apa zgarcita
cei ce te fac sa ratacesti nu se vor mai apropia de tine
pentru ca ochii tai ii vor vedea pe cei ce te fac sa ratacesti
si urechile tale vor auzi civintele celor ce te-au indemnat la ratacire,
alor celor ce zic:"Aceasta e calea'
pe ea sa mergem, fie la dreapta, fie la stanga..."

iar tu vei ridica idolii suflati cu argint
si suflati cu aur
si-i vei zdrobi facandu-i pulbere
si-i vei arunca asa cum se arunca apa unei femei la scurgere
si ca pe o scarnavie ii vei lepada."(Isaia 30: 21-22)


Chiar daca de la Dumnezeu ai mai putin dar exact ce-ti trebuie, iar altii ti-au promis bogatii si protectie incat ai fost orbit de ele urmandu-i si uitandu-L pe Domnul prin incapatanarea ta, Dumnezeu fiindca este milostiv te va ierta si-ti va deschide ochii incat sa poti vedea si sa poti auzi pe cei ce te pacalesc sa mergi pe calea pacatului. Deci pentru inca o data Dumnezeu este alaturi de noi la nevoie, nu ne paraseste la necaz, ne ajuta sa pasim si sa ne mentinem pasii pe calea cea dreapta.

Iarasi idolii facuti de mana omenesca se dovedesc a fi fara rost incat vom renunta la ei chiar ii vom zdrobi si-i vom lepada ca pe o scarnavie ca Dumnezeu ne-a deschis ochii si acuma putem vedea lucrurile dupa perdeaua cea falsa.

Concluzie:

Sa nu fim doar finte materiale fara ratiune ca niste vase de pamant si sa ne lasam pacaliti de iluzii frumoase care se dovedesc a fi false ducandu-ne la pierzanie, sa avem credinta in Dumnezeu si sa-L urmam pe calea cea dreapta, Calea Adevarului.

Doamne ajuta!

Niciun comentariu: