miercuri, 2 iulie 2008

Profetia lui Isaia. cap 1-4

In capitolul 2:6 Isaia pomeneste despre "copii straini".
Dar cine sunt acesti copii straini?

Acesti copii straini sunt rezultatul casatoriei poporului ales de Dumnezeu, Ierusalim, cu alte popoare, lucrul interzis prin lege si aceasta pentru a preveni introducerea de idoli in poporul lui Dumnezeu.

Haideti sa vedem unde este interzisa prin lege casatoria cu alte popoare.
Gasim aceasta interzicere de a se cupla cu alte popoare in Deuteronomul 7:3-4 care spune asa:

"Sa nu te incuscresti cu ei:pe fiica ta sa n'o dai dupa fiul lui, iar pe fiica lui sa nu o ieipentru feciorul tau,
ca aceasta il va face pe fiul tau sa se'departeze de Mine si sa slujeasca altor dumnezei;atunci se va aprinde mania Domnului asupra voastra si degrab te va pierde"(Deuteronomul 7:3-4)

Isaia profeteste ca multi vor incalca aceasta porunca/lege fiindca se vor cupla cu alte neamuri care aveau falsi idoli si vor incepe si ei sa se inchine lor, lucrul neplacut in fata lui Dumnezeu care de multe ori a dovedit si va dovedi ca El este singurul Dumnezeu adevarat, si de aicea observam iarasi incapatanarea omeneasca de a nu urma calea cea dreapta, cea a lui Dumnezeu.

Omul va fi umilit fiindca se va dovedi ca toti idolii facuti de mana lui, la care se inchina se dovedesc a fi nepunticiosi in fata adevaratului Dumnezeu.

"Dar ţara lor este plină şi de idoli, căci se închină înaintea lucrării mâinilor lor, înaintea lucrurilor făcute de degetele lor.

De aceea cei mici vor fi coborâţi, şi cei mari vor fi smeriţi: nu-i vei ierta.
Intră în stânci, şi ascunde-te în ţărână, de frica Domnului şi de strălucirea măreţiei Lui!

Omul va trebui să-şi plece în jos privirea semeaţă şi îngâmfarea lui va fi smerită: numai Domnul va fi înălţat în ziua aceea. (Isaia 2:8-11)

As vrea sa pot spune ca in capitolul 2 versetele 12-18 este o comparatie, dar de fapt asta este si ideea ca nici Isaia nu o poate compara cu nimica, deoarece noi ne limitam doar la ce vede ochiul omenesc, de aceea el incearca sa ne faca sa intelegem cat de inalta si importanta va fi ziua cand Dumnezeu se va inalta, si va folosi niste asemanari pentru ca noi sa intelegem. De fapt intensitatea acestei actiuni este mult mai mare, de neimaginat, Isaia stie acest lucru dar, el nu ne poate descrie pentru ca noi nu am reusit sa depasim limitele realului.


"Ca ziua Domnului Atottiitorului va fi mai presus de cel mandru si de cel semet
si mai presus de cel inalt si de cel trufas, iar ei vor fi umiliti;
si mai presus de tot cedrul Libanului,
de cel ce este inalt si de cel ce este trufas,
si mai presus de tot stejarul Vasanului
si mai presus de tot muntele inalt
si mai presus de tot dealul inalt
si mai presus de orice turn inalt
si mai presus de tot zidul inalt
si mai presus de orice corabie de pe mare
si mai presus de toata privelistea navelor frumoase
Si tot omul va fi umilit
si trufia oamenilor va cadea la pamant, si numai Domnul in ziua aceea Se va inalta si ei isi vor ascunde toti [idolii] facuti de mana lor"(Isaia 2:12-18)



Iarasi oamenii observa prostia lor si incearca sa-si repare gresalele, dar este prea tarziu,vazand ca de fapt idolii facuti de ei la care acestia se inchinau sunt nepunticiosi in fata adevaratului Dumnezeu:

"În ziua aceea, oamenii îşi vor arunca idolii de argint şi idolii de aur pe care şi-i făcuseră, ca să se închine la ei, îi vor arunca la şobolani şi la lilieci;

şi vor intra în găurile stâncilor, şi în crăpăturile pietrelor, de frica Domnului şi de strălucirea măreţiei Lui, când Se va scula să îngrozească pământul."(Isaia 2:20-21)


Concluzia

"Lasati-va deci de un astfel de om care nu-i altceva decat o suflare in nari"(Isaia 2:22)